Start Uroda i Zdrowie 6 powodów, dla których warto jeść lody


 

Galeria fryzur modnych: włosy krótkie

Zastanawiasz się jak odświeżyć swój wizerunek? Jesteś...

 

Antidotum na syndrom Jet Lag

 

Błyszczący lakier do paznokci o zabawnej nazwie

Chyba każda młoda dziewczyna pragnie wyglądać atrakcyjn...

 

Śródziemnomorski aromat Versace Versense

Ekskluzywna marka Versace zaprezentowała w tym roku nową ...

6 powodów, dla których warto jeść lody

AddThis Social Bookmark Button
Dzięki przysmakom możemy nie tylko poprawić swoje samopoczucie, ale również własne zdrowie. Lody mają wszakże wpływ na kondycję naszych kości, poprawiają odporność, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, a nawet zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych!

Przeczytaj poniższe argumenty, dobrane przez Vibo, które uzmysłowią ci jak ważny wpływ na dobre funkcjonowanie twojego organizmu mają te pozornie, tylko i wyłącznie tuczące łakocie.

Są pomocne w odchudzaniu

Oczywiście nie w nadmiarze, ale rozsądne ilości lodów wpływają pozytywnie na naszą sylwetkę. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – bo zmrożone mleczne słodkości zawierają dużo wapnia, który pozwala na utrzymanie właściwej wagi ciała. Tezę tą potwierdza dr Michael Zemel, szef instytutu żywności Uniwersytetu Tennessee w Knoxville. Jak wynika z wieloletnich badań naukowca – wapń pomaga redukować tkankę tłuszczową.

Regulują ciśnienie krwi
To kolejny pozytywny wpływ wapnia na nasz organizm. Zdaniem profesora Roberta Heaney, M.D. z Uniwersytetu Creighton w Omaha stanu Nebraska, stosowanie diety bogatej w ten właśnie pierwiastek jest niezbędne do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Zmniejszają ryzyko raka
W dzisiejszych czasach wszyscy obawiamy się zachorowania na jakikolwiek rodzaj nowotworu. Chociażby z tego względu, że walka z nim to długotrwałe cierpienie oraz dramatyczne odnajdywanie w sobie siły do dalszych działań. Dlatego tak istotna jest profilaktyka i dbałość o dużą odporność organizmu. W tym celu wielu ludzi sięga po suplementy diety, ograniczając się jedynie do łykania pastylek, zamiast przemyślanej oraz racjonalnego żywienia. Dodatki do jedzenia mogą i powinny być ważne, ale najistotniejszy jest jednak styl odżywiania oraz składniki jakie sobie zapewniamy.

I tak, wapń zawarty w niskotłuszczowym nabiale, czyli lodach posiada właściwości zapobiegawcze wobec na przykład nowotworu okrężnicy. Ponadto pierwiastek zmniejsza ryzyko zachorowalności również inne odmiany na raka. Dr Robert Sandler, M.D. z Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill ocenił, że wpływ wapnia na ochronę przed nowotworami jest znaczący, choć naukowcy nie są w stanie określić dlaczego tak się dzieje.

Łagodzą objawy ZNP
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (z ang. PMS, czyli Premenstrual sydrome) to przykre objawy, które dotykają sporą część kobiet. Te, których niedyspozycja staje się nie do zniesienia doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne jest łagodzenie tego rodzaju dolegliwości.

Dr Lori Dickerson z Medical University Karoliny Północnej w Charleston potwierdza, że kobiety, które kiedykolwiek próbowały zwiększyć ilość wapna w swojej codziennej diecie dostrzegają pozytywny wpływ na zmniejszanie dotkliwych objawów napięcia przed miesiączką. Zalecana dzienna dawka wapna, która skutecznie radzi sobie z większością dolegliwości ZNP to 1200 mg.

Zapobiegają kamicy nerkowej
Dieta u osób, które mają tendencje do powstawania kamieni nerkowych jest bardzo istotna. Zasadą podstawową jest odpowiednie żywienie, picie dużej ilości płynów, co znacznie zmniejsza osadzanie się kamienia. Z reguły osobom, które zachorowały na kamicę nerkową lekarze zalecają dietę niskobiałkową. Jednak w świetle najnowszych badań naukowców, opublikowanych na łamach renomowanego czasopisma medycznego New England Journal of Medicine, pacjenci z kamicą nerkową, którzy stosowali dietę wysokobiałkową (ok.1200 mg na dzień) mieli dwukrotnie lepsze wyniki, niż ci którzy spożywali mniej białka (ok.400 mg dziennie).

Wzmacniają kości
Odżywianie odgrywa niebagatelną rolę w kondycji naszego organizmu, w tym również układu kostnego. Jeśli chcesz mieć mocne kości i zapobiegać osteoporozie to sięgnij po porcję mlecznych lodów! Większość z nas ma wpojoną od dziecka świadomość, że należy spożywać mleko i produkty nabiałowe, żeby mieć zdrowe zęby i kości. Czy jednak zdajemy sobie sprawę, że lody, które zawierają wapń mają „moc” sprawczą wobec właściwej kondycji układu kostnego? Jeśli jeszcze nie, to lepiej zrozumieć późno niż wcale.

Na rynku istnieje szereg firm, które prześcigają się w pomysłach tworzenia szerokiej gamy smakowej lodów. Ważne, by sięgać po produkty z dużą zawartością mleka. A wśród producentów, takich Nestle, Koral, Algida, Zielona Budka, Grycan czy Ice Mastry znajdują się wysokojakościowe artykuły, które spełniają warunki zakwalifikowania ich do grupy zdrowej żywności.


I jak teraz myślisz? Warto jeść lody? Pamiętaj, że oprócz powyższych, niepodważalnych argumentów istnieje jeszcze jeden, równie kluczowy. Dietetycy nazywają to zjawisko syndromem zakazanego owocu – jeśli sobie czegoś odmawiasz, twój apetyt na to rośnie, a ty w chwili słabości spożywasz niekontrolowane ilości jakiegoś ulubionego produktu. Dlatego lepiej od razu uwzględnić w swoim jadłospisie lody, by móc z umiarem i dobrym wpływem na zdrowie móc cieszyć się ich smakiem.




 

Komentarze (0)

Napisz Komentarz

smaller | bigger

busy
 


Podobne artykuly: