Start Uroda i Zdrowie Jak się odżywiać, by mieć bielsze zęby?


 

Galeria fryzur modnych: włosy krótkie

Zastanawiasz się jak odświeżyć swój wizerunek? Jesteś...

 

Antidotum na syndrom Jet Lag

 

Błyszczący lakier do paznokci o zabawnej nazwie

Chyba każda młoda dziewczyna pragnie wyglądać atrakcyjn...

 

Śródziemnomorski aromat Versace Versense

Ekskluzywna marka Versace zaprezentowała w tym roku nową ...

Jak się odżywiać, by mieć bielsze zęby?

AddThis Social Bookmark Button
Każdy chciałby mieć promienny, jasny uśmiech i białe zęby przez długie lata. Jest wiele sposobów na to, by twoje zęby stały się bielsze, a wtedy ty chętniej, jak też częściej będziesz okazywać radość. Wśród nich znajdują się  - stosowanie wysokiej jakości szczoteczki oraz pasty, a także regularne wizyty u stomatologa. Wielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego jakie jedzenie szkodzi na zęby, jednak z pewnością nie wszyscy wiedzą, że niektóre pokarmy, zwłaszcza owoce mogą pomagać w uzyskaniu ich białości. Przeczytaj poniższe wypunktowane grupy pokarmów, które pozwolą ci na bielszy oraz bardziej seksowny uśmiech!

1.    Seler naciowy, marchew oraz jabłka zawierają dużo witaminy C, która zapobiega chorobom dziąseł i przeciwdziała powstawaniu bakterii powodujących nieświeży oddech. Produkty te czyszczą oraz zwiększają produkcję śliny.
2.    Owoce cytrusowe oraz kwaśne potrawy również zwielokrotniają ilość śliny, a także pomagają w utrzymaniu wilgoci ust i wypłukiwaniu bakterii.
3.    Jogurt, mleko, a także ser dzięki zawartości kwasu mlekowego chronią przed chorobami dziąseł i zębów. Zaś wapń i witamina D mają dobroczynny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i wygląd uzębienia.
4.    Woda mineralna wypłukuje cząstki jedzenia z przestrzeni między zębami, jak też pomaga utrzymywać przyjemny zapach oddechu, zapobiega próchnicy. Pozytywny wpływ na uzębienie ma również picie zielonej herbaty bez cukru oraz żucie gumy po jedzeniu przez okres 5-10 minut, która skutecznie zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego.

Rzeczy i jedzenie, których należy unikać w trosce o biały uśmiech

1.    Artykuły spożywcze z dużą ilością substancji barwiących, jak jagody, wiśnie, czerwone wino, kawa, sos sojowy czy ocet balsamiczny powodują przyciemnienie twoich zębów.
2.    Kwas w jedzeniu i płynach, takich jak soda, soki, cierpkie cukierki, produkty marynowane i dżemy niszczą szkliwo, dlatego tak istotne jest, aby stosunkowo rzadko po nie sięgać, a jeśli już je spożywasz to myj zęby zaraz po konsumpcji.

Proces trwałego wybielania zębów jest długotrwały, ale nie należy się zniechęcać. Oprócz środków wybielających, które działają szybko, należy również dbać o to co jemy i pijemy, a także zerwać z nałogami typu palenie papierosów. Tylko wtedy uda nam się zachować piękny, zdobiący nasz uśmiech biały kolor zębów – na dłużej.

Komentarze (0)

Napisz Komentarz

smaller | bigger

busy
 


Podobne artykuly: