Usytuowana niedaleko Bulwaru St Germain restauracyjka dla Paryżan i nie tylko pod nazwą Germain otworzyła swoje podwoje dzięki Thierry’emu Costesowi, koneserowi i restauratorowi. Zaczęła działać od maja tego roku obok innych restauracji i kawiarni, jakie znajdują się w posiadaniu braci Costes. Kawiarnia Germain to alternatywa dla tradycyjnych paryskich kafeterii.
Wcześniej znana jako restauracja L'Arbuci, kawiarnia Germain oferuje dziś swoim klientom połączenie różnych elementów i wpływów, zarówno pod względem atmosfery, jak i kuchni. Restauracja jest rozłożona na dwa piętra, a każdy z nich pełni inną funkcję.

Jedną z mocnych stron tego miejsca jest jego charakterystyczny wystrój, który przypomina gościom o upływie czasu. Zamierzeniem India Mahdavi, architekta irańskiego pochodzenia odpowiedzialnego za projekt wnętrza Germain, było stworzenie odmiennego stylu w każdym z pomieszczeń restauracji.

Rezultatem są dwa różne pokoje, które w dużym stopniu różnią się od siebie w ich nastroju, jednak nadal pozostają bardzo spójne. Parter funkcjonuje jako główny "salon", gdzie zlokalizowana jest restauracja i bar. Przypomina lata 70. – żywe kolory, głównie czerwone i żółte często, które towarzyszą szalonym wzorom na meblach i dywanach.




Z drugiej strony mamy salon na pierwszym piętrze, przeznaczony dla osób szukających prywatności, gdzie królują duże, wygodne sofy oraz stołowe rotundy. Towarzyszy im też stylowy stół do bilarda. Jendak najważniejszą, najbardziej spektakularną i rzucającą się w oczy dekorację tworzy ogromna, żółta rzeźba stworzona przez znanego francuskiego artystę Xaviera Veilhana. Jej dolna połowa stoi w restauracji na parterze, natomiast górna część ciała i głowa przechodzą przez sufit i pojawiają się w górnej części kawiarni.
< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł > |
---|