Start Podróże Tajniki sztuki kulinarnej prawdziwych znawców: Arte Culinaria, Włochy


 

10 Najpiękniejszych wysp świata wg. Vibo

Spośród wielu wybraliśmy 10 najpiękniejszych i najciekaw...

 

Burdż Al Arab, czyli najwyższy budynek hotelowy świata

 

Magia Oazy Siwa

To specyficzne miejsce na pustyni Sahara, znajdujące się p...

 

Ekologiczne wille Alila

Miłośnicy prostoty naturalnego piękna oraz podróżnicy, ...

Tajniki sztuki kulinarnej prawdziwych znawców: Arte Culinaria, Włochy

AddThis Social Bookmark Button
Arte Culinaria jest szkołą gotowania dla miłośników wykwintnego jedzenia, będącą połączeniem lekcji w kuchni z wycieczką po tutejszym regionie. Kursy prowadzi Antonella Tagliapietra w jej Casa Gialla, czyli urzekającym domu, położonym na wsi Cison di Valmarino, gminy włoskiego miasta Treviso.  Miejscowość leży na wzgórzu winnego regionu Prosecco, na zboczach Dolomitów, godzinę drogi na północ od Wenecji.  Nieruchomość pochodzi z XVIII wieku, zaś pokoje dla gości są piękne i unikalne.

Warto nauczyć się gotować tradycyjne włoskie dania, których może być kilka rodzajów. Kiedy dowiesz się o paru ważnych kwestiach w kuchni, nie będziesz się bać eksperymentować.  Zajęcia są skoncentrowane głównie na wyczuciu dobrego smaku i prezentacji potraw z wykorzystaniem świeżych składników oraz pokazaniu zdrowego stylu jedzenia.  To praktyczne, pouczające i zarazem zabawne lekcje, prowadzone w małych (max. 6 osobowych) grupach. Jeśli zdecydujesz się na tego rodzaju naukę, poczujesz się jak w rodzinie, gdyż organizatorzy odbierają cię już z lotniska i przywożą na miejsce. I niezależnie od tego czy masz ochotę przyjechać z kimś czy w pojedynkę - jesteś tu mile widzianym gościem. Relaks podczas Arte Culinaria pozwoli ci poznać okoliczne winnice, rynek żywności, a także średniowieczną architekturę tutejszych budynków. Zaś pod koniec pełnego wrażeń dnia czeka cię odpoczynek we wspaniałym otoczeniu, przy świecach, konsumpcja pysznych owoców, a także degustacja starannie wybranych win.
Pomysł na kursy Arte Culinaria zrodził się w 2003 roku.  Otóż Antonella Tagliapietra, Philip Oakes i ich syn Giovanni, mieszkali w dużym, pięknie odrestaurowanym domu. Tak naprawdę Antonella rozwijała swoją pasję do gotowania już od wczesnego dzieciństwa, obserwując i ucząc się od swojej matki.  Tradycje rodzinne, a także zamiłowanie do sztuki kulinarnej, ośmieliły ją do własnego eksperymentowania w tej dziedzinie, a także nabywania wiedzy na temat innych kuchni.  I choć miejscowość, w której żyła nie była oblegana przez turystów, kobieta czuła, że jest w niej coś wyjątkowego. Okolica popularnej wśród zwiedzających Wenecji nasunęła pomysł o zaoferowaniu gościom z całego świata możliwości poznania kuchni i obyczajów tego niezwykłego regionu. Dodatkowo rodzina wpadła również na pomysł udzielania lekcji języka włoskiego lub rzeźbienie w drewnie tym, którzy nie mają ochoty gotować. I tak, w 2005 roku, pełni pasji, otwarci Włosi otworzyli firmę, której celem jest kształtowanie wykwintnego smaku przyjezdnych gości, a także dzielenie się włoską kulturą, charakterystyką życia i urzekającego, zabytkowego otoczenia.

Ponadto ośrodek posiada swoje własne centrum rozrywek, w którego skład wchodzi kryty basen oraz stół do tenisa stołowego.  Ciekawostką tego miejsca jest również XVIII-wieczny piec, którego używa się do pieczenia chleba i pizzy.  Dla osób, które pragną nieco więcej atrakcji - w okolicy znajduje się zamek CastelBrando, oferujący SPA, teatr oraz ekskluzywne bary. Latem organizowane są tu różnego rodzaju koncerty i festiwale.

Zajęcia na kursach są ukierunkowane głównie na poznanie kuchni Veneto – czyli potraw takich jak, m.in.: pasty, makarony, risotto, gnocchi, naleśniki crespelle, sorbety i inne desery. Jeśli więc będziesz mieć ochotę, z łatwością nauczysz się jak przygotować chociażby pyszną lasagnę albo z tutejszy przysmak - naleśniki z czerwoną cykorią radicchio di Treviso.

Pamiętaj, że Arte Culinaria to przede wszystkim wspaniała przygoda, jak również zdobycie wiedzy od prawdziwych mistrzów dobrego smaku, czyli Włochów. Oprócz poznania tajników sztuki kulinarnej regionu Veneto, masz szansę miło spędzić czas w otoczeniu przyjaznych ludzi, urokliwych krajobrazów i unikalnych zabytków.

Komentarze (0)

Napisz Komentarz

smaller | bigger

busy
 


Podobne artykuly: