
Warto nauczyć się gotować tradycyjne włoskie dania, których może być kilka rodzajów. Kiedy dowiesz się o paru ważnych kwestiach w kuchni, nie będziesz się bać eksperymentować. Zajęcia są skoncentrowane głównie na wyczuciu dobrego smaku i prezentacji potraw z wykorzystaniem świeżych składników oraz pokazaniu zdrowego stylu jedzenia. To praktyczne, pouczające i zarazem zabawne lekcje, prowadzone w małych (max. 6 osobowych) grupach. Jeśli zdecydujesz się na tego rodzaju naukę, poczujesz się jak w rodzinie, gdyż organizatorzy odbierają cię już z lotniska i przywożą na miejsce. I niezależnie od tego czy masz ochotę przyjechać z kimś czy w pojedynkę - jesteś tu mile widzianym gościem. Relaks podczas Arte Culinaria pozwoli ci poznać okoliczne winnice, rynek żywności, a także średniowieczną architekturę tutejszych budynków. Zaś pod koniec pełnego wrażeń dnia czeka cię odpoczynek we wspaniałym otoczeniu, przy świecach, konsumpcja pysznych owoców, a także degustacja starannie wybranych win.
Pomysł na kursy Arte Culinaria zrodził się w 2003 roku. Otóż Antonella Tagliapietra, Philip Oakes i ich syn Giovanni, mieszkali w dużym, pięknie odrestaurowanym domu. Tak naprawdę Antonella rozwijała swoją pasję do gotowania już od wczesnego dzieciństwa, obserwując i ucząc się od swojej matki. Tradycje rodzinne, a także zamiłowanie do sztuki kulinarnej, ośmieliły ją do własnego eksperymentowania w tej dziedzinie, a także nabywania wiedzy na temat innych kuchni. I choć miejscowość, w której żyła nie była oblegana przez turystów, kobieta czuła, że jest w niej coś wyjątkowego. Okolica popularnej wśród zwiedzających Wenecji nasunęła pomysł o zaoferowaniu gościom z całego świata możliwości poznania kuchni i obyczajów tego niezwykłego regionu. Dodatkowo rodzina wpadła również na pomysł udzielania lekcji języka włoskiego lub rzeźbienie w drewnie tym, którzy nie mają ochoty gotować. I tak, w 2005 roku, pełni pasji, otwarci Włosi otworzyli firmę, której celem jest kształtowanie wykwintnego smaku przyjezdnych gości, a także dzielenie się włoską kulturą, charakterystyką życia i urzekającego, zabytkowego otoczenia.
Ponadto ośrodek posiada swoje własne centrum rozrywek, w którego skład wchodzi kryty basen oraz stół do tenisa stołowego. Ciekawostką tego miejsca jest również XVIII-wieczny piec, którego używa się do pieczenia chleba i pizzy. Dla osób, które pragną nieco więcej atrakcji - w okolicy znajduje się zamek CastelBrando, oferujący SPA, teatr oraz ekskluzywne bary. Latem organizowane są tu różnego rodzaju koncerty i festiwale.
Zajęcia na kursach są ukierunkowane głównie na poznanie kuchni Veneto – czyli potraw takich jak, m.in.: pasty, makarony, risotto, gnocchi, naleśniki crespelle, sorbety i inne desery. Jeśli więc będziesz mieć ochotę, z łatwością nauczysz się jak przygotować chociażby pyszną lasagnę albo z tutejszy przysmak - naleśniki z czerwoną cykorią radicchio di Treviso.
Pamiętaj, że Arte Culinaria to przede wszystkim wspaniała przygoda, jak również zdobycie wiedzy od prawdziwych mistrzów dobrego smaku, czyli Włochów. Oprócz poznania tajników sztuki kulinarnej regionu Veneto, masz szansę miło spędzić czas w otoczeniu przyjaznych ludzi, urokliwych krajobrazów i unikalnych zabytków.
< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł > |
---|